Last van Allergieën?

Allergieën

Een allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op een onschuldige stof in voeding of in het milieu. Stoffen die een allergische reactie uitlokken noemen we allergenen.

De meest bekende allergenen zijn pollen, huisstofmijt, bepaalde voedingsmiddelen zoals tarwe, melk, aardbeien, schaaldieren, enz.

Maar uiteindelijk kan je allergisch zijn aan om het even wat. Dat heeft allemaal te maken met een verstoord immuunsysteem en niet zozeer met de allergene stoffen. Een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem zijn onze darmen. Door de darmfunctie te herstellen en het aanvullen van eventuele tekorten aan bepaalde micronutriënten kunnende meeste vormen van allergische reacties verholpen worden of op zijn minst beperkt worden.

Allergenen kunnen op verschillende manieren het lichaam binnenkomen: vb. door inademing, via de huid, via de mond. Wanneer ze het lichaam zijn binnen gekomen komt er een ontstekingsreactie en/of immuunreactie op gang. Deze ontsteking kan plaatselijk zijn maar kan ook in heel het lichaam of een groot deel van het lichaam aandoen en dan noemen we de allergische reactie systemisch.

Een ontstekingsreactie is een voorloper van een immuunreactie, zij zorgt ervoor dat er immuuncellen geactiveerd worden en naar de plaats van de indringer worden gezonden. Zodra een vreemde stof is geneutraliseerd stopt de ontstekingsreactie. Maar bij een allergische reactie is de ontstekingsreactie overdreven en wordt ze niet tijdig gestopt.

Wat zijn de symptomen van een allergische reactie?

Symptomen kunnen zich direct voordoen maar ook pas na enkele uren of zelfs dagen. In het laatste geval wordt er dikwijls geen relatie meer gelegd met het allergeen.

Typische symptomen zijn o.a Loopneus, verstopte neus

- Huiduitslag en jeuk

- Gezwollen mond of lippen, gezwollen keel

- Gezwollen ogen, tranende en jeukende ogen

- Moeilijke ademhaling, kortademig, hoesten

- Maag-en darmkrampen, overgeven, diarrhee

Atypische symptomen zijn o.a. -vocht vasthouden

-migraine en hoofdpijn

- vermoeidheid en brainfog

- spierpijnen

- gewrichtspijnen

- psychische klachten en gedragsproblemen

- rusteloos en hyperactiviteit

We kennen verschillende soorten van allergische reacties, de meest ernstige is de anafylactische reactie, waarbij de keel opzwelt en de bronchiën in de longen samentrekken, waardoor de persoon geen lucht meer krijgt. Deze reactie wordt meestal gevolgd door een shock waarbij de bloedvaten uitzetten door het vrijgeven van een grote hoeveelheid histamine.

Bij een anafylactische shock dient direct adrenaline te worden toegediend omdat adrenaline de bronchiën en bloedvaten verwijdt.

Andere veel voorkomende reacties op allergenen zijn eczeem (of atopische dermatitis), hooikoorts (of allergische rhinitis), astma en voedselallergieën.

Eczeem is een chronische ontsteking van de huid en kenmerkt zich door droge, schilferige en jeukende huid. Bij baby’s komt eczeem veel voor in het gezicht, de nek, de wangen en de hoofdhuid.

Bij oudere kinderen en volwassenen komt eczeem vooral voor in de armplooien, binnenkant van de ellenbogen, en de achterkant van de knieën. De klachten bij eczeem verergeren door warmte en vochtigheid, irriterende stoffen of contact met allergenen. Veel mensen krijgen later last van rhinitis en astma.

Hooikoorts is een ontsteking van het neusslijmvlies als reactie op allergenen zoals pollen, huismijt en schimmels en huidschilfers van dieren. We zien dat steeds meer mensen last krijgen van hooikoorts.

De symptomen van hooikoorts zijn niezen, loopneus, verstopte en jeukende neus, kriebel in de keel en jeukende huid.

Veel mensen met hooikoorts hebben ook last van eczeem, sinusitis, conjunctivitis( bindvliesontsteking aan het oog), neuspoliepen, luchtweginfecties, slaapstoornissen en leerproblemen (bij kinderen).

Astma is een ontsteking van de luchtwegen, waarbij de gladde spieren van de bronchiën zich samentrekken en de slijmklieren dikker slijm maken. Hierdoor vernauwen de luchtwegen met kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden tot gevolg.

Voedselallergie is een reactie op een bepaald voedingsmiddel. De meeste voedselallergenen zijn tarwe, koemelk, eieren, noten, pinda’s, citrusvruchten, aardbeien, varkensvlees, schaaldieren, vis, soja, aardappelen,etc.

Voedingsmiddelen waar men allergisch voor is zijn ook meestal de voedingsmiddelen die men veel eet.

Verschil tussen een allergie en een intolerantie.

Bij een allergische reactie is er altijd een immuunrespons. Zo worden er door de B-cellen als reactie op een bepaalde stof IgE aangemaakt. (Immunoglobuline E) IgE is een antilichaam of antistof. Het activeert mastcellen of mastocyten die zich in de slijmvlies laag bevinden. Deze mastcellen geven wanneer ze geactiveerd worden in granulen verpakte stofjes aan de omgeving van de cel. Dit proces noemt men mastceldegranulatie, hierdoor komen immuunregulerende stoffen vrij zoals histamine.

Deze immuunregulerende stoffen zorgen ervoor dat het allergeen snel wordt verwijderd. Dit proces geeft aanleiding tot symptomen zoals roodheid, zwelling en ontsteking.

Bij een intolerantie zien we vaak dezelfde symptomen maar deze reactie verloopt niet via de IgE weg. Hierbij worden immuunregulerende stoffen rechtstreeks geactiveerd. Zij stimuleren rechtstreeks de vrijmaking van histamine uit de mastcellen zonder de hulp van IgE. Bij gevoelige mensen kan zelfs de histamine uit voedsel een reactie uitlokken.De rol van histamine bij allergieën.

Histamine is een regulerende stof en is van groot belang bij het verwijderen van vreemde stoffen (allergenen) uit het lichaam.

Histamine gebruikt verschillende werkingsmechanismen om de vreemde stoffen te verwijderen.

Het zal vooral de uitscheidingsorganen stimuleren, bv. zal het de gladde spieren in de longen, bronchiën, darm en huid samentrekken. Dit gaat vernauwing van de darmen en bronchiën veroorzaken.

Ook activeert het de slijmvliesklieren om meer slijm te produceren. Dit zal gepaard gaan met hoesten waardoor de slijm met vreemde stoffen uit de longen wordt verwijderd.

Het verhoogt ook de productie van maagzuur. Het maagzuur doodt veel ziekmakende stoffen die via mond en neus binnenkomen.

Het veroorzaakt jeuk, zwelling, roodheid, loopneus; misselijkheid, tranende ogen, enz.

Het kan prikkelbare darm, migraine, rusteloosheid en hyperactiviteit uitlokken.

Het veroorzaakt ook een toename van eosinofielen en neutrofiele leukocyten ( deze stofjes veroorzaken ontstekingen)

Een te hoge histamine gehalte kan ook gedrag beïnvloeden bv. dwangmatig handelen.

Histamine is een noodzakelijke stof in het afweersysteem maar wanneer er teveel histamine wordt geproduceerd, loopt het ontstekingsproces uit de hand. In een lichaam dat in balans is wordt deze ontstekingsreactie automatisch afgeremd.

Histamine en voeding.

Wanneer de darm normaal functioneert, zorgt deze ervoor dat er niet teveel histamine in de bloedbaan komt. Histamine wordt niet door de darmwand opgenomen of afgebroken.

Indien de darmwand niet goed werkt, vb. bij chronische stress (zet de tight junctions open) of door een verstoorde darmflora of een permeabele darmwand kan histamine in de bloedbaan terechtkomen waar het dan een reeks reacties kan uitlokken die reeds hierboven werden beschreven.

Waar vinden we histamine in de voeding?

Histamine vinden we vooral in varkensvlees, tomaten, spinazie, avocado, kaas, aardbeien, wijn, bier, zuurkool, sojasaus,…

Er bestaan ook zgn. histamine-vrijmakers, dat zijn voedingsmiddelen die histamine vrijmaken uit mestcellen. Zoals chocolade, schaaldieren, kruiden, citrusvruchten, noten, granen, additieven, kleurstoffen, bewaarmiddelen en alcohol.

Al deze voedingsmiddelen zijn op zich niet schadelijk maar kunnen wanneer de darmwand permeabel is en er een gebrek is aan vitamine C, lichamelijke reacties veroorzaken.

Allergieën kunnen worden opgespoord met o.a. de krasjestest, deze test bestaat erin om via een krasje (onderhuids) een allergeen aan te brengen op de onderarm. Wanneer je allergisch bent voor een bepaalde stof gaat de plaats waar het krasje werd aangebracht binnen de 20 minuten rood kleuren of opzwellen. Deze test kan bij zeer gevoelige mensen een anafylactische reactie veroorzaken.

Een andere test is de Elisa test, hier wordt bloedserum blootgesteld aan een antigen. Wanneer er antilichamen tegen het antigen aanwezig zijn, binden die aan het antigen. Met behulp van een enzym-dragend antilichaam dat verkleurt bij binding met het antigen, kan men zien hoeveel antilichamen binden met het antigen.

Verder zijn er nog de Rast-test (minder betrouwbaar), het eliminatiedieet (vermoedelijk allergene voedingsmiddelen worden tijdelijk geweerd). en Bioresonantie waarbij met behulp van trillingsfrequenties van allergene stoffen de belasting voor deze stoffen wordt opgespoord.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van allergieën?

Er zijn meestal meerdere oorzaken die tot een allergische reactie lijden en dit al vanaf de geboorte.

Factoren die kunnen leiden tot allergische reactie:

1- Vroegtijdige blootstelling aan gluten tijdens de kinderenjaren

2- Drinken van koemelk i.p.v. borstvoeding